A SZINKRON A PANNONIA FILMSTÚDIÓBAN KÉSZÜLT

 

Egyszer volt. hol nem volt, volt egyszer egy Pannónia Filmstúdió.

Itt készült a szinkron a filmekhez.

2002-ben, egy szép napon, fekete ruhás biztonsági őrök lepték el, az akkor még létező Tv3 (télen-nyáron) által üzemeltetett épületet. Mindenkit kiparancsoltak, mindent le kellett tenni, mindent ott kellett hagyni, senki nem maradhatott az épületben.

A színészeket, stábokat felvétel közben állították le, és zavarták ki a Magyar szinkron fellegvárából.

És akkor sok év tetszhalott állapot következett. Üresen állt.

Az egyik gyártásvezetői szobában volt egy fal, amit mindenki, aki valaha megfordult az épületben aláírt a 60-as évektől. A szakma, persze nem csak emiatt, de ezért a falért aggódott éveken át. Hogy mi fog történni vele. Egy kb 40 cm magas, kb 13 méter hosszú falért. Mert rajta volt egy történelem. A Magyar szinkron történelme. Több száz aláírás.

Valamikor 2004 körül több estét töltöttem az épületben, beosonva az éjszakás portás jóvoltából. Fotóztam az épületet, a falat, mert nem lehetett tudni, megmarad-e.

Szívfájdító volt látni a pusztulást. Kitépett drótok, egymásra hányt bútorok, roncsok, törmelékek mindenfelé.

Aztán egyszer csak feltámadt.

Kívülről, akik látták az épületet, izgatottan mesélték, hogy valami történik bent. Tatarozták, új ablakokat szereltek be. Megint felerősödött az aggodalom. Mi lesz a fallal?

Újra élet van bent. Zenei stúdió, reklámstúdió költözött a házba. Az irodákat cégek foglalták el.

Ma egy reklám miatt jártam ott. Furcsa érzés volt behajtani a parkolóba 15 év után. Aztán a bejárat felé haladva néztem az ablakokat, és láttam, hogy a kis gyártásvezető szobát egybenyitották más szobákkal. Összeszorult a gyomrom. Eltűnt a válaszfal…

Belépve az épületbe a régi látvány fogadott. Bár a régi porta a fakkokkal, amibe abc sorrendbe helyezték a színészek diszpó papírjait eltűnt, ezt leszámítva minden a régi volt. Szépen kifestve, felújítva.  Az épület még kicsit kisértet kastélynak hatott, de már újra van élet. A régi büfé, ahol valamikor a szakma nagyjai üldögéltek, beszélgettek, várták, hogy behívják őket dolgozni, üresen állt. De volt egy letakart falrész. És alatta, várva az ünnepélyes leleplezést, megmentve, megbecsülve, ott volt a FAL. A régi büfé több pontján, az emeleten, nem egyben, de megmenekült! És ezzel egy kis Magyar történelem. A Magyar szinkron történelme.

Tudom, aki laikusként olvassa ezt, nem érti talán, miről is van szó. Sebaj. Vannak viszont olyanok, akik fel tudnak menni, és megnézni egy letűnt, és most újjáéledt épületet.

A Hűvösvölgyi 64-et!

Frissítés: Az épületet azóta, mióta ott jártam hivatalos ünnepséggel megnyitották. Az aláírások megtekinthetőek az épületben.

A honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz. // We have placed cookies on your computer to help make this website better.
OK
error: All rights reserved.