ARCOK A MAGYAR HANGOK MÖGÖTT

Az egész valamikor 2004-ben kezdődött. Ekkor már fotóztam pár éve. Mikor-mit. Ezt-azt.
Ebben az évben a szinkronstúdiót, ahol dolgoztam felújítottuk. A tulajdonos kérte, hogy készítsek a munkákról képeket. Amolyan ilyen volt, ilyen lett képeket. Ezek a képek el is készültek:

Ekkor jött az ötlet. Egy Kusturica film szinkronját rendeztem. Dörner György volt a műterembe. Gondoltam, ha már nálam a gép, lefotózom. 2004. november 6.-án elkészült az első kép:

Legalábbis így emlékszem. De nem is ez a lényeg. El kezdtem fotózni mindenkit, aki jött hozzánk dolgozni.

Most mikor ezt írom, 486 kép van a stúdió weboldalán.  486 színész, aki szinkronizál.

Sokuknak csak a hangját ismerik. Ha ezek a képek nem lennének, arctalanok maradnának. Pedig nap, mint nap szólnak hozzánk a filmekből. Azt gondolom, a minimális megbecsülése ezeknek a művészeknek, akik hangjukat adják kedvenc karaktereinknek.

Anno a képek készítése úgy zajlott, hogy megérkezett a színész a stúdióba, én meg, ahogy kell, automata állásban, a beépített vakuval, a műteremben jól lefotóztam (nem győzöm ezeket a képeket rendbe hozni). Aztán, amíg dolgoztak, kinyomtattuk, és mikor végeztek a munkával alá is írhatták az elkészült képeket.

Tette ezt Kaszás Attila is 2005. május 10.-én.

Ezután bekeretezve ment a falra.

Ma már nincs elég falunk hozzá.

Mai szemmel, némelyik kép technikailag katasztrófa. Viszont pótolhatatlan. Évek alatt a gyerekek megnőttek, a fiatalok megérettek. És sajnos, sokan elmentek.

Szerintem egyedülálló gyűjteményünk van egy szakmáról. Megmutatva ismerős, és ismeretlen arcokat a mikrofon mögül. Úgy, ahogy a hétköznapokban élnek. Nem jelmezben, sminkben. Munka közben.

Köszönöm mindenkinek, aki megengedte, hogy lefotózzam!

( Ja! Van valaki, aki azt mondta, ne fotózzam le, de csináljak magamnak egyet nyugodtan, annyi kép van róla. Aki megtalálja, az küldje el a nevet az info@folditamas.hu e-mail címre. ? )

A honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz. // We have placed cookies on your computer to help make this website better.
OK
error: All rights reserved.